Drukuj

  

Profilaktyka zatruć pokarmowych

 

Zatrucia pokarmowe

 

CZY WIESZ

 

Czym są zatrucia pokarmowe?

 

Groźne bakterie

Najczęstsze przyczyny bakteryjnych zatruć pokarmowych i ich źródła:

Zatrucia pokarmowe mogą być również wywoływane przez wirusy lub pasożyty.

 

Objawy zatrucia

Produkty spożywcze, naczynia, ręce na których znajdują się bakterie lub ich toksyny, są najczęstszym powodem zatruć pokarmowych. Nieprawidłowe przechowywanie produktów, nieprzestrzeganie wymogów dotyczących higieny, oraz terminów przydatności produktów do spożycia, zwiększa ryzyko zatrucia. Najczęstszymi objawami zatruć pokarmowych są:

 

Zwłaszcza latem unikaj pokarmów pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców

 

Profilaktyka - bezpieczna żywność

Higiena

Obróbka termiczna

Przechowywanie produktów

Sprawdzaj/ Zachowaj czujność

 

Profilaktyka od najmłodszych lat

Dzieci gorzej znoszą zatrucia pokarmowe i związane z nimi dolegliwości, dlatego naucz dzieci by:

 

Pierwsze kroki przy zatruciach

Bezwzględnie skontaktuj się z lekarzem jeśli:

 Źródło: Zespół Profilaktyki Zdrowotnej