Drukuj

Logo środa z profilaktyką

 

Środa z profilaktyką - Profilaktyka dny moczanowej

 

Dna moczanowa

 

CZY WIESZ

Czym jest dna moczanowa?

Dna moczanowa (reumatyzm) to choroba metaboliczna. Charakteryzuje się odkładaniem kryształów soli kwasu moczowego w stawach i innych tkankach (ścięgnach, nerkach) doprowadzając do powstania stanu zapalnego. Kwas moczowy to substancja powstająca podczas metabolizmu takich związków, jak zasady purynowe czy kwasy nukleinowe.

 

Hiperurykemia

Hiperurykemią nazywamy zwiększone stężenie kwasu moczowego we krwi (powyżej 7 ml/dl). Przyczyną powstania nadmiaru kwasu moczowego w organizmie może być:

 

Czynniki ryzyka

Czynnikami sprzyjającymi wystąpieniu dny moczanowej mogą być:

 

Pamiętaj o nawadnianiu organizmu, to znacznie ułatwia nerkom wydalanie kwasu moczowego

 

Objawy

Najczęściej dna moczanowa dotyka stawu podstawy dużego palca – nazywamy ją wtedy podagrą. Może jednak dotknąć inne stawy np.: kciuka (chiragra), kręgosłupa (rachidagra), barkowy (omagra), kolanowy (gonagra). Najczęstszymi objawami są:

 

Profilaktyka

Najlepszą profilaktyką dny moczanowej jest dbanie o prawidłowy poziom kwasu moczowego, poprzezzmianę stylu życia i zadbanie o:

 

Prawidłowe odżywianie - zalecenia dietetyczne

Ważnym elementem żywienia osób z dną moczanową jest ograniczenie spożycia produktów bogatych w związki purynowe, które są metabolizowane do kwasu moczowego. Na podstawie ilości wytwarzanego kwasu moczowego produkty spożywcze możemy podzielić na 3 grupy:

Przykładowe produkty o niskiej zawartości kwasu moczowego (< 50 mg):

Przykładowe produkty o średniej zawartości kwasu moczowego (od 50 do 100 mg):

Przykładowe produkty o średniej zawartości kwasu moczowego (> 100 mg):

 

Zdrowe zasady

Źródło: Zespół Profilaktyki Zdrowotnej

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
Pobierz plik (Środa z profilaktyką - Profilaktyka dny moczanowej.pdf)Środa z profilaktyką - Profilaktyka dny moczanowej.pdf 693 kB