Eksperci alarmują, że polskie dzieci już tyją najszybciej w Europie. Akcentują, że jeśli nie zmienimy ich przyzwyczajeń żywieniowych, za kilka lat co czwarty mały Polak będzie otyły. Specjaliści podkreślają, że wraz z nadmiarem kilogramów znacznie wzrasta ryzyko zachorowania i groźnych powikłań związanych z cukrzycą, chorobami układu krążenia i nowotworami.

 

Warto zdrowo się odżywiać!

Co pięć sekund ktoś na świecie dowiaduje się, że ma cukrzycę. Co dziesięć sekund ktoś umiera z powodu jej powikłań. WHO uznała cukrzycę za epidemię XXI wieku. Dzisiaj jej rozmiary są bliskie pandemii. W Światowym Dniu Cukrzycy Narodowy Fundusz Zdrowia opublikował szczegółowy raport o cukrzycy, na którą według danych Funduszu choruje już blisko 3 mln Polaków.

  

W 2016 r. w Polsce wśród osób powyżej dwudziestego roku życia aż 53% kobiet i 68% mężczyzn miało nadwagę, a 23% kobiet i 25% mężczyzn było otyłych. W przypadku dzieci nadwagę miało 20% dziewcząt i 31% chłopców, a 5% dziewcząt i 13% chłopców było otyłych. Prognozy nie są optymistyczne — szacuje się, że w 2025 r. w Polsce otyłych będzie 26% dorosłych kobiet i 30% dorosłych mężczyzn.

 

  • Otyłość stała się chorobą cywilizacyjną.
  • W Polsce na nadwagę i otyłość choruje już ok. 70% społeczeństwa.
  • Otyłość uznawana jest obecnie za chorobę przewlekłą, a nadwaga za schorzenie prowadzące do otyłości.
  • Otyłość to nie tylko problem estetyczny, ale i choroba.
  • Ważna w zapobieganiu choroby jest właściwa dieta bogata w warzywa i owoce (z przewagą warzyw), najlepiej bez nadmiaru cukrów i tłuszczy.
  • W popularyzowaniu zdrowej diety i właściwego żywienia pomaga portal diety.nfz.gov.pl – gdzie każdy znajdzie bezpłatne plany żywieniowe.

  

Regularne jedzenie posiłków o tych samych porach każdego dnia pomoże nam zachować umiar. Dzięki temu sprawniej powstrzymamy się przed spożyciem dodatkowych porcji jedzenia między innymi smacznych, ale bogatych w cukry owoców.

Dr Małgorzata Obara-Gołębiowska - psycholog; specjalista
ds. samoregulacji odżywiania się i psychologii otyłości
Oddział Leczenia Otyłości - Miejski Szpital Zespolony w Olsztynie

 

Będąc na diecie redukcyjnej, można jeść owoce bez ograniczeń

Prawdą jest, że w diecie osób odchudzających się obecność owoców jest uzasadniona. Nie należy jednak spożywać ich w nadmiarze, ponieważ mimo dużej zawartości witamin, mają też dużo cukrów. Sprawia to, że w dużych ilościach są kaloryczne i mogą wpływać na przyrost tkanki tłuszczowej.

 

Jedząc owoce, można schudnąć

Owoce są mniej kaloryczne i dużo zdrowsze niż słodycze, dlatego też stanowią ich dobry zamiennik.
W dużych ilościach mogą przyczynić się do wzrostu masy ciała co spowodowane jest sporą ilością cukrów w nich zawartych.

 

Suszone owoce to bezcukrowa przekąska

Suszone owoce stanowią skoncentrowane źródło składników odżywczych i błonnika. Są około
dwukrotnie mniej kaloryczne niż słodycze i czekolada. Należy jednak pamiętać, że przed suszeniem mogą być moczone w roztworach cukru lub słodkich koncentratach. Dlatego warto czytać etykiety produktów.

 

Soki owocowe są najlepszym źródłem witamin

Najlepszy sok nie zastąpi owocu jedzonego w całości. Zawiera niewielkie ilości błonnika (najwięcej jest go w sokach zawierających miąższ owoców). Poza tym większość tzw. soków, które można kupić w sklepach, zawiera duże ilości cukru.

 

Ulotka na temat otyłości - podstawowe informacje czym jest otyłość i jakie są jej konsekwencje dla nszego zdrowia

 

Ulotka na temat otyłości - fakty i mity na temat zdrowego odżywiania

 

Źródło: Rzecznik prasowy

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
Pobierz plik (Otyłość ost.pdf)UlotkaOtyłość - mity i fakty3134 kB