Skip to main content

Dla pacjenta

15 maja - Międzynarodowy Dzień Celiakii z ŁOW NFZ

Środa, 15 maja 2024 r.

godz. 10:00 - 14:00

Sala Obsługi Klientów, ul. Targowa 35 Łódź

W środę 15 maja 2024 r. w godz. 10:00-14:00 w naszej Sali Obsługi Klientów w Łodzi przy ul. Targowej 35, odbywać się będzie wydarzenie pod hasłem Międzynarodowy Dzień Celiakii z ŁOW NFZ.

Na Sali Obsługi Klientów NFZ w godzinach 10:00- 14:00 będziemy gościć przedstawicieli Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, którzy odpowiedzą na pytania czym jest celiakia, jak wygląda diagnostyka i leczenie związane z nietolerancją glutenu.

Celiakia (choroba trzewna) to schorzenie autoimmunologiczne, które występuje u osób z predyspozycją genetyczną. Charakteryzuje się nietolerancją glutenu. Od momentu zachorowania trwa do końca życia. W jej wyniku u osoby chorej pod wpływem spożywania glutenu dochodzi do zaniku kosmków jelita cienkiego. Wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych, bardzo często spoza układu pokarmowego. Jedyną formą leczenia celiakii jest pozostawanie na ścisłej diecie bezglutenowej przez całe życie.

Objawy celiakii:

  • bóle i wzdęcia brzucha, wymioty
  • przewlekła lub nawracająca biegunka, zaparcia
  • utrata masy ciała, chudnięcie (nie zawsze – osoby z celiakią czasami bywają otyłe)
  • ciągłe zmęczenie, osłabienie organizmu, częste infekcje
  • zaburzenia rozwoju u dzieci, niski wzrost
  • trudna w leczeniu anemia
  • zaburzenia neurologiczne (ataksja, neuropatia obwodowa – patrz: słowniczek), depresja
  • podwyższony poziom cholesterolu
  • niedobory witamin i składników mineralnych
  • afty i wrzodziejące zapalenia jamy ustnej
  • niedorozwój szkliwa zębowego
  • uporczywe bóle głowy
  • osteoporoza, częste złamania, bóle kości, mięśni i stawów
  • problemy ze skórą, swędzące wysypki (choroba Dühringa)
  • nawracające poronienia, problemy z płodnością
  • współistniejące choroby autoimmunologiczne (np. cukrzyca typu I, choroby tarczycy,
    stawów i wątroby, niedobór IgA) i genetyczne (np. zespół Downa, Turnera, Williamsa)
  • Inne schorzenia, które może wywołać gluten:
    alergia na pszenicę
    nieceliakalna nadwrażliwość na gluten.

Więcej na ten temat: www.celiakia.pl

Nie ma standardowego zestawu objawów sugerujących celiakię. Choroba może przejawiać się
tylko jednym lub wieloma wyżej wymienionymi symptomami. Podobnie jest z ich nasileniem,
które u każdego chorego może być różne. Objawy celiakii bywają błędnie uznawane za zespół
jelita nadwrażliwego lub inne schorzenia. Czasami dojście do prawidłowej diagnozy zajmuje
nawet kilka lat.

Nieleczona celiakia powoduje stały stan zapalny w organizmie i pogłębianie się wymienionych
objawów. Może to doprowadzić do wielu poważnych ogólnoustrojowych chorób –
z nowotworami układu pokarmowego włącznie.

Celiakia jest częstym schorzeniem, występuje co najmniej u 1% Polaków. Najczęściej ujawnia
się w dzieciństwie i u osób między 30. a 50. rokiem życia. Dwukrotnie częściej na celiakię
chorują kobiety.

Celiakia jest chorobą na całe życie, dlatego bardzo ważne jest postawienie prawidłowej
diagnozy. Przed badaniami nie wolno przechodzić na dietę bezglutenową (np. na próbę), gdyż
badania będą wtedy niemiarodajne. Diagnostykę celiakii z reguły prowadzi lekarz specjalista w
dziedzinie gastroenterologii.

Do zobaczenia!

Źródło: WOKiP